Volksmuziek

Volksmuziek

Volksmuziek is van en voor iedereen. Al sinds de oudheid zingen en dansen mensen op hun zelf gemaakte muziek. Generatie op generatie overgedragen door het voor te doen. Al dan niet vergezeld van instrumenten zoals een foekepot (aardewerkpot met daaroverheen gespannen vlies), viool of een accordeon. Uitingen van geluk of verdriet , gevoelens van een individu of een heel dorp, allemaal werden ze verwoord in een volkslied.

18-raindanceb

Tegenwoordig waken de folkloristen over de volksmuziek. En niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Wie kent niet de prachtig uitgedoste Mongoliërs of de opzwepende salsa dansers uit Zuid Amerika. En dat hand in hand met de op klompen dansende Nederlanders.

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw heeft de volksmuziek een ware come back gemaakt. We kregen meer vrije tijd. Door de cassette -recorder kon iedereen zijn eigen muziek opnemen en ten gehore brengen. En zelfs popbands bliezen oude volksmuziek nieuw leven in. In Ierland zette The Chieftains de bijna verloren Ierse folk weer op de kaart. In Nederland en Belgïe bestonden groepen als Fungus en Rum. Om alles een eigentijds tintje te geven werd de naam van volksmuziek omgedoopt in wereldmuziek.

Tegenwoordig is ook een deel van de wereldmuziek enorm geprofessionaliseerd. Er zijn tal van volksmuziek verenigingen. Maar ook festivals, concerten en workshops.

De BBC reikt zelfs elk jaar de Folk Awards uit.