Geschiedenis

Geschiedenis

Een blik op de geschiedenis van country/western muziek en de artiesten die de weg geplaveid hebben voor de wereldsterren van nu.

Oorsprong: folkmuziek
Een van de meest populaire muziekstromingen wereldwijd is country muziek, die zijn oorsprong vindt rond 1920, toen de folk muziek naar een hoger niveau werd getild. De sound van de eenvoudige folk muziek van voornamelijk de Apachen werd serieus onder handen genomen en zo ontstond het populaire ‘hilbilly’ geluid.

De rauwe waarheidsaloon1
Van begin vorige eeuw tot nu heeft de countrymuziek een ware metamorfose doorgemaakt. In het begin was de honky tonk, die we kennen van Hank Williams erg populair. Dit was muziek die rauw geschreven werd. Het herroepen van het alcoholverbod in openbare gelegenheden, zorgde voor een grote impuls voor deze muziekstroming. Het was ook heerlijk om deze platen dronken mee te zingen.

Door deze enorme populariteit, kwamen de platenbonzen in zicht en ontstond er een grote industrie van country muziek. ‘Your cheating hart’ van Williams in 1953 was de eerste plaat waarvan meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden.

Western country
Terwijl de honky tonk jongens plezier maakten met hun fans, liepen de theaters vol met met liefhebbers van cowboyliedjes, vooral in Texas en Oklahoma. Het vaak geromantiseerde leven van de cowboy, druk maar eenzaam, paste perfect bij de muziekstijl die zijn oorsprong had in Tennessee en Louisiana. Meestal kwam er in het lied tenminste één stuk gespeeld op de fluit of een ander instrument dat de snik in het nummer accentueerde. De tekst was gericht op de pijn en het leed uit het dagelijkse leven van de cowboy.

Rockabilly
De volgende stroming zo rond 1950 was een mix tussen country en blues, beter bekend als rockabilly. Bekende rockabilly muzikanten waren Jerry Lee Lewis, The Everly Brothers en natuurlijk the king himself: Elvis Presley.

Nashville Sound
In de staat Tennessee staat de ‘country’wieg. Sinds 1925 werden hier alle countrysongs geproduceerd in de Nashville Dansschuur, later (1935) bekend geworden als de Grand Ole Opry. Van hieruit werden radio- en televisie uitzendingen verzorgd. Vanaf toen was de stroom artiesten naar Nashville niet meer te stoppen. Iedereen deed een poging om door te breken. De commercie deed zijn intrede.
De eerste die wereldberoemd werden waren: Patsy Cline, Buddy Holly, Ernest Tubb en Kitty Wells. Het herkenbare mooie countrygeluid is hier ontstaan. Natuurlijk bleef het wel veranderen, van hoofdzakelijk gitaarmuziek naar synthesiser enzovoort, maar de oorspronkelijke (Nashville)sound bleef bestaan.
Deze zeer geliefde sound uit de sixties en seventies zorgde ervoor dat verschillende artiesten uit het popgenre een zeer succesvolle overstap naar country maakten. Goede voorbeelden daarvan zijn Kenny Rogers en Dolly Parton.

Tegenwoordig zien we twee stromingen in de countrymuziek. De ene is modern en weer pop-gericht, de andere traditioneel. Deze stromingen hebben countrymuziek populairder gemaakt dan ooit. Megasterren als Garth Brooks, Vince Gill, Shania Twain, Alan Jackson en onze eigen Ilse de Lange hebben hun succes te danken aan de pioniers van toen.